U bent hier

MacBook Pro 13 inch begin 2015 - Vervangen accu en trackpad toetsenbord kabel

afbeelding van ComputerOK
Door ComputerOK op vr, 07/22/2022 - 16:55
MacBook Pro 13 inch begin 2015 binnenkant

Diagnose

Deze MacBook heeft problemen met de accu en trackpad en toetsenbord werken niet meer. In eerste instantie dacht ik dat het ging om een opgezwollen accu en ik heb de klant voorgesteld dat ik er eerst naar zou kijken. De MacBook werd hier gebracht en aan de buitenkant te zien was de accu in ieder geval niet opgezwollen, tenminste niet zichtbaar aan de buitenkant.

Accu / batterij

Na het openen van de MacBook is er eigenlijk niets te zien aan de accu, maar in macOS geeft de accu de melding "onderhoud" aan. Dit houdt over het algemeen in dat je de accu toch echt moet (laten) vervangen. Ik merkte ook dat na het verwijderen van de bodemplaat de trackpad wel weer werkte, waar ik natuurlijk blij mee was.

Online ben ik op zoek gegaan naar een (kwalitatief goede) vervangende accu en deze is door de klant besteld en bij mij afgeleverd. De accu is in dit model (MacBook Pro 13 inch begin 2015) verlijmd aan de body en moet secuur verwijderd worden. Ik heb een lijmoplosser gebruikt om de lijm te verwijderen. Dit viel uiteindelijk mee.

Na het laten drogen van de nieuwe ingelijmde accu was het tijd weer op te starten. De MacBook start in ieder geval gewoon weer op, maar helaas werkt trackpad en toetsenbord niet. Door de trackpad kabel opnieuw te bevestigen/reseaten dacht ik dat het misschien op te lossen was, helaas bleek dat niet zo te zijn.

TrackPad / Toetsenbord probleem

Na wat speurwerk online blijkt het trackpad/toetsenbord probleem toch wel redelijk vaak voor te komen en ook te verhelpen. Het is toch wel een soort ontwerpfout van dit model omdat de trackpad kabel over de accu loopt, dat is blijkbaar dan gevoelig voor hitte e.d.

Ik heb besloten dan ook de trackpad kabel te vervangen, deze is voor rond de € 10.00 te koop online. Na het vervangen van de trackpad kabel werkt alles weer goed.

Schoonmaken

De binnenkant van deze MacBook was behoorlijk stoffig en de koelpasta was na 7 jaar gebruik compleet uitgedroogd. Omdat de ventilator voor het schoonmaken toch verwijderd moest worden, moest ik ook de heatsink (koelplaat) verwijderen, een mooie gelegenheid de koelpasta te vervangen.

Hieronder wat plaatjes van een en ander :)

Galerij:


Links:
Dienst batterij vervangen MacBook Pro begin 2015


Tag: